Wok med savoykål och tofu

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 100 g savoykål
  • en liten bit purjolök
  • 200 g fast tofu, gärna marinerad
  • 1 morot
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • sesamolja
  • salt, svartpeppar
  • rostade sesamfrön

Gör så här

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte allför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Nudelwok

Ingredienser

  • nudlar
  • sojakött
  • paprika
  • broccoli
  • morötter
  • olja (helst jordnötsolja)
  • soja (japansk är godare än kinesisk)

Gör så här

Förväll sojaköttet, pressa det, och se till att det är i lagom stora bitar (om du har sojafiléer, skär upp dem). Koka nudlarna, men lite al dente – de skall i i wokpannan sedan. Under tiden som nudlarna kokar skivar du morötterna och skär upp broccolin och paprikan. Sedan är det dags att börja woka.

Se till att din wokpanna – stekpanna om du inte har någon sådan – är jävligt jävligt varm, d v s när oljan börjar ryka. Jordnötsolja börjar ryka vid ca 275°. Börja med broccolin, släng efter ett tag i morötterna, därefter sojaköttet, och slutligen paprikan. Sist slänger du i nudlarna, varpå du häller över soja och blandar runt. Här kan du även stänga av plattan.

Servera i skålar och ät med pinnar.