Shrikand med pistaschbaklava

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Shrikand:

  • 4 dl sojayoghurt
  • 1 dl pistagenötter
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk kardemummakärnor

Pistaschbaklava:

  • 15 ark yufkadeg
  • 150 g mjölkfritt margarin, smält
  • 2 msk rapsolja

Fyllning:

  • 2 msk råsocker
  • 3 msk mjölkfritt margarin, smält
  • 150 g mandel
  • 150 g pistagenötter

Sockerlag:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 1 citron, saften från

Gör så här

Shrikand:

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i 1 timme. Stöt kardemumman grovt i en mortel och blanda med yoghurten. Sikta ner florsockret och blanda ner pistagenötterna och blanda väl. Fördela yoghurtblandningen i fyra portionsglas och strö över några pistagenötter. Servera med pistashbaklava.

Pistaschbaklava:

Mixa socker, smält margarin, mandel och hälften av pistagenötterna. Blanda sedan i resten av pistagenötterna. Blanda det smälta margarinet och rapsoljan och pensla lite av det i botten av en form (20×30 cm). Pensla sedan 5 ark med margarinblangningen. Lägg hälften av nötblandningen och sedan ytterligare 5 ark. Pensla varje ark med det smälta margarinet. Lägg på resten av fyllningen och sedan ytterligare fem ark. Ställ formen svalt ca 1 timme. Sätt sedan ugnen på 175 grader. Skär degen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Koka sedan upp ingredienserna till sockerlagaen och låt det koka 2-3 minuter. Skeda sedan över den varma lagen över baklavan och grädda sedan ytterligare 5 minuter. Låt sedan kakan kallna.

Plommon- och fikonkompott med äppelyoghurt

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 6 färska fikon
  • 5 plommon
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 stort äpple
  • 2,5 dl sojayoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Koka upp rödvin, socker och kanelstång och låt det koka cirka fem minuter. Kvarta fikonen och dela på plommonen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner frukten i kastrullen och låt sjuda på svag värme cirka 15 minuter. Skala och riv äpplet och blanda med yoghurt och vaniljsocker. Servera kompotten med äppelyoghurten.

Recept på ostbricka kommer senare.

Falafel med moghrabisallad, mangoyoghurt och sesamsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 portioner falafel
  • 2 dl moghrabi (stor couscous)
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 70 g späd mangold
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • ev. lite torkad chili

Mangoyoghurt med chili

  • ½ mango
  • 5 dl yoghurt, gärna avrunnen
  • 1 röd chilifrukt
  • salt, svartpeppar

Sesamsås

  • tahini
  • vatten
  • citronsaft
  • finhackad vitlök

Gör så här

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Mixa mangon till puré och blanda den med yoghurten. Hacka chilifrukten fint och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till sesamsåsen.