Souvlakimarinerat sojakött

Marinerat souvlakisojakött (texturerat sojaprotein) i ugnsfast form av plåt.

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 msk valfri grillolja
  • ca 1 msk olivolja
  • skal och saft av 1 citron
  • 2 ½ näve torkat sojakött (texturerat sojaprotein)
  • oregano
  • lite salt och peppar
  • ev. MSG efter behag

Gör så här

Förväll eller blötlägg sojaköttet och pressa ur det. Blanda allt i ett lämpligt kärl, pressa ner vitlök och riv/pressa ner citron. Grilla sojaköttet på spett eller utan spett i ugn på typ 200°C tills det har fått färg.

Sataysojakött med nudlar

Receptet är ursprungligen från boken Asiatisk mat till vardags (s. 126). Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald kummin
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 700 g förvällt sojakött i någon form
  • 250 g hokkien-nudlar (men mienudlar fungerar också – ta vad du har!)
  • 6 salladslökar
  • 150 g färsk babymajs
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 stor morot (180 g), tunnt skivad
  • 2 msk finhackad färsk koriander

Sataysås:

  • 130 g jordnötssmör (»crunchy«)
  • 1 ¼ dl kokosgrädde
  • 1 ¼ dl grönsaksbuljong
  • 2 msk sweet chili-sås
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk limejuice

Gör så här

Blanda mald koriander, kummin och gurkmeja i en medelstor skål. Lägg i sojaköttet och blanda så att det täcks av kryddorna.

Skölj nudlarna under varmt rinnande vatten och låt rinna av, alt. tillaga dem enligt anvisningar. Lägg nudlarna i en stor skål och separera dem med gaffel.

Dela lök och majs diagonalt i 4 cm stora bitar.

Gör sataysåsen: blanda ingredienserna i en medelstor skål och vispa ihop väl.

Hetta upp hälften av oljan i en varm wok eller stekpanna och stek sojaköttsblandningen tills den fått färg (eller tills du tröttnar – det är ju inte kött!). Hetta upp resten av oljan och fräs majs och morot tills de är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka sojaköttet i stekpannann tillsammans med nudlar, lök och sataysås. Se till att allt blir varmt. Strö färsk koriander över.

Kryddigt sojakött

Receptet kommer från kopandafoods. Det blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

200 g sojakött i grytbitar (vikt efter kokning, ungefär tre nävar okokt)
buljongtärning
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kanel
ca 1 msk soja
olivolja
25-50 g pinjenötter

Gör såhär:

Koka sojaköttet i buljong. Häll av buljongen och pressa ur överflödigt vatten. Blanda köttet med sojasås, kanel och spiskummin. Låt stå ett tag. Stek sen i mycket olja tillsammans med pinjenötter.

Servera till t.ex. klyftpotatis, en grönsallad och citronhummus.

Bowlingmacka

http://www.alltdubehover.nu/wp-content/uploads/2011/10/wpid-bild+085.jpg

Recept och bild från Veganvrak. Blir förrätter till 4 personer + bowlingröra till 2 lunchsmörgåsar.

Förklaring från ursprungligt recept: »När Emil var liten hade hans föräldrar en bowlinghall med tillhörande matservering. En rätt som serverades på detta ställe var bowlingmackan. Ursprungligen serverades den på ett landgångsbröd som skurits ut till just en kägla. I vår variant av bowlingmackan har kycklingköttet bytts ut mot sojakött och baconet till vegetariskt jerky, en imitation av torkat kött. Detta kan du bland annat köpa hos internethandeln Vegshop

Ingredienser

  • 2 dl sojakött i småbitar
  • ca 10 cm färsk gurka
  • ca 10 cm purjolök
  • 2 ättiksgurkor
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 4 skivor ljust bröd
  • 4 blad huvudsallad
  • 4 tomatskivor, halverade
  • 1 pkt veganskt bacon eller jerky (kan du bland annat köpa här för 12 kr)

Gör så här

Koka upp vatten och slå det över sojaköttet. Låt det stå och svälla ett tag tills köttet är färdigt. Använd en sax och klipp nu ner i skålen tills sojaköttet får lagom storlek. Strimla purjolöken fint. Skär ättiksgurkan och den färska gurkan i små tärningar. Blanda majonnäs, yoghurt och senap i en bunke och ha sedan i sojakött, lök och gurka. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödskivorna. Lägg på ett salladsblad, en stor klick bowlingröra samt halverade tomatskivor. Hetta upp olja i en stekpanna och skär jerky i småbitar, dela det eventuellt innan. Låt steka någon minut så att det blir knaprigt. Strö det sedan över bowlingmackorna. Servera!

Soja limone och kornrisotto

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Soja limone:

  • 3-4 dl torkade sojabitar, gärna större + hett vatten
  • 1 stor citron
  • 1 stor morot
  • ½ purjolök
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 dl hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk honung/sirap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • några kvistar citron- eller vanlig timjan
  • lite olivolja
  • salt, svartpeppar

Kornrisotto med citron och timjan:

  • 4 dl korngryn
  • 1,2 l vatten + 2 dl vitt vin eller 1,4 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 gul lök
  • 1 citron
  • 2 msk finhackad citron- eller vanlig timjan
  • salt, svartpeppar
  • (ev. veganparmesan)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Häll kokande vatten över sojaköttet och låt det stå och bli mjukt några minuter. Skär under tiden purjolöken, moroten, rödlöken och citronen i mindre bitar. Dela eventuellt på vitlöksklyftorna om de är stora. Lägg allt i en ugnsfast form. Häll av vattnet från sojaköttet och fräs sojaköttet i lite mjölkfritt margarin några minuter tills det tagit färg. Lägg det i formen. Lös upp buljongtärningen i vattnet och blanda i honung och vinäger. Häll blandningen över grönsakerna och sojaköttet. Ringla över lite olivolja, peta ner några timjanskvistar och salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt det stå i en halvtimme. Gör under tiden kornrisotton.

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. I med vatten, korngryn och buljongtärningar. Låt koka upp och låt det sedan koka på medelvärme i drygt tjugo minuter. Dra av kastrullen från värmen. Zesta ner citronskal från citronen och pressa sedan i saften. Ha i finhackad timjan och smaka av med salt och svartpeppar.

Smörgåsröra med curry och sojabitar

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl sojabitar (torrmängd)
  • curry efter behag
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl havregrädde
  • ½ grönt syrligt äpple
  • 1 liten gul lök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt dem stå några minuter [närmare femton än fem, reds anm.] tills de blivit mjuka. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna. Häll av vattnet från sojabitarna och fräs dem i lite curry (jag hade ½ tsk stark curry) några minuter tills de fått fin färg. Blanda majonnäs och havregrädde i en bunke. Finhacka löken och riv äpplet grovt och lägg det i bunken. Lägg i sojaköttet när det är färdigstekt. Ha i lite mer curry i röran och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Skånsk kalops

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • lagom mycket sojakött
  • 2 gula lökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 st morötter, skurna i skivor
  • 1 tsk salt
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • ½-1 msk soya
  • en skvätt grönsaksfond
  • ris eller potatis

Gör så här

Koka soyaköttet med en buljongtärning. Hacka löken och fräs den någon minut i lite margarin. Lägg i soyaköttet och strö över mjölet. Späd med vatten och tillsätt de övriga ingredinserna. Koka på svag värme i ca 20 min tills morötterna har mjuknat. Servera med ris eller potatis och en klick vinbärsgelé!

Nudelsoppa med champinjoner och broccoli

Recept från Kit!

Ingredienser

  • Sobanudlar (men vanliga risnudlar bör fungera också)
  • En näve sojabitar
  • En näve champinjoner
  • En näve broccoli
  • En påse vegansk pulvermisosoppa (återfinns bland annat på Goodstore i stockholm)
  • En fjärdedels tärning svampbuljong
  • Japansk sojasås
  • Vitlök

Gör så här

Lägg vatten i en kastrull (Kastrull A) och häll i svampbuljongen och misosoppepulvret. Lägg sedan ned broccolin i kastrull A och hetta upp till ett gosigt puttrande, inte för varmt. Förväll sojaköttet i en annan kastrull (kastrull B) och pressa ur vätskan, stek det en stund i matolja och häll sedan i en ansenlig mängd sojasås. När det göttat sig i sojan en stund lägger du i champinjonerna i stekpannan (stekpanna A) och låter dem bli så stekta som du vill ha dem. Sedan lägger du i stekpanna As innehåll i kastrull A, och pressar samtidigt i en vitlöksklyfta eller två. Låt puttra en stund. Sedan höjer du temperaturen tills det kokar, lägger i nudlarna och låter dem koka sig fina, smakar av med kryddor du tycker om, häller upp nudlarna tillsammans med vätskan i någon form av skål och äter med till exempel pinnar och kärlek.

Serveras med passade dryck, till exempel grönt te med små kvistar och rostat ris i.

Kinagryta

Recept och bild från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 600 g vitkål
  • 125 g sojakött
  • 2 gula lökar
  • 2-3 dl soja
  • 4-6 dl vatten
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • vitpeppar

Gör så här

Hacka löken och fräs den i olja. Strimla vitkålen och fräs i fem-tio minuter. Förväll sojaköttet. Lägg allt i grytan, häll på soja och vatten. I med ingefära och låt koka på svag värme i drygt en timme. Smaka av med vitpeppar. Servera med ris.

Nudelwok

Ingredienser

  • nudlar
  • sojakött
  • paprika
  • broccoli
  • morötter
  • olja (helst jordnötsolja)
  • soja (japansk är godare än kinesisk)

Gör så här

Förväll sojaköttet, pressa det, och se till att det är i lagom stora bitar (om du har sojafiléer, skär upp dem). Koka nudlarna, men lite al dente – de skall i i wokpannan sedan. Under tiden som nudlarna kokar skivar du morötterna och skär upp broccolin och paprikan. Sedan är det dags att börja woka.

Se till att din wokpanna – stekpanna om du inte har någon sådan – är jävligt jävligt varm, d v s när oljan börjar ryka. Jordnötsolja börjar ryka vid ca 275°. Börja med broccolin, släng efter ett tag i morötterna, därefter sojaköttet, och slutligen paprikan. Sist slänger du i nudlarna, varpå du häller över soja och blandar runt. Här kan du även stänga av plattan.

Servera i skålar och ät med pinnar.